Вітаю Вас Гость | RSS
Середа
24.04.2024, 09:50
Центр комплексної реабілітації дітей з інвалідністю та осіб з інвалідністю "БлагоДар"
Головна Реєстрація Вхід
Меню сайту

Про все на світі

Наше опитування
Оцініть наповнюваність сайту
Всього відповідей: 38

Народний календар
Головна » 2015 » Червень » 3 » Увага! Хвороба Лайма
17:24
Увага! Хвороба Лайма

 Хвороба Лайма - інфекційне захворювання, збудниками якого є декілька патогенних    для людини мікроорганізмів – борелій, яка входить до складу захворювань - бореліозів.  Переносником інфекції є іксодові кліщі. Найактивнішими вони стають в період квітня –  травня та вересня – жовтня. Найчастіше напади кліщів відмічаються при відвідуванні  лісу, збиранні ягід та грибів, лісопаркових осередків міста.

 Кліщі активно пересуваються, можуть підніматися по кущах на висоту до 2-х метрів, а  потім з поривом вітру впасти на людину,. Кліщі відчувають людину за 10-15 метрів орієнтуючись на запах, тому вздовж стежин їх завжди більше, ніж у глибині лісу.

Пересувається кліщ повільно, лише по кілька міліметрів за секунду, тому його не важко помітити і зняти з себе або свого одягу до того, як він встигне вибрати місце і присмоктатися.

На тілі людини кліщі найчастіше прикріплюються до шкіри волосяної частини потилиці, шиї, в пахових ділянках, в області пупка, промежини, під лопатками і по ходу хребта, де одяг менш щільно прилягає до поверхні тіла. Укус кліща безболісний, тому що слина кліща має знеболюючі речовини, тобто, укус може залишитись непоміченим. Дорослих кліщів людина виявляє на собі через 2-3 дні, коли з’являється припухлість, свербіння, почервоніння.

Характерними ознаками захворювання є:

  • кільцевидне почервоніння у місці укусу кліща;
  • головний біль, біль у м’язах і суглобах;
  • різке підвищення температури тіла до 39 - 40°С;
  • втома.

Симптоми можуть виникнути від 3 днів до 2-ох місяців, в середньому через 2 тижні. Якщо хворий не лікується, можуть розвинутися ураження опорно-рухового апарату, серцево – судинної, нервової системи. Хвороба може набути хронічного перебігу, призвести до довготривалої непрацездатності, інвалідизації, а деколи – і до летальних випадків.

Кращий спосіб запобігти Лайм бореліозу — захищатися від кліщів. Закривайте як можна більшу частину тіла одягом, коли перебуваєте на природі. Носіть капелюх, одяг з довгими рукавами, заправляйте штани в шкарпетки. Пам’ятайте, що кліща легше помітити на світлому одязі. Використовуйте спрей від кліщів (ДЕТА, Діфтолар). Ви можете наносити його як на шкіру, так і на одяг. Частіше оглядайте одяг і незахищені ділянки шкіри під час зупинок. Повернувшись з лісу додому, зніміть із себе весь одяг, прийміть душ, огляньте себе на випадок непоміченого кліща. Не забудьте оглянути і потрусити одяг. Також обстежте своїх домашніх тварин на наявність кліщів. Собака або кішка не можуть заразити вас на хворобу Лайма, але можуть занести в будинок заражених кліщів, які, в свою чергу, можуть вкусити Вас.

Якщо кліщ все-таки вкусив, не можна його давити нігтями або пінцетом, розчісувати і намагатися висмикнути силою. У таких випадках з'являється небезпека внесення інфекції. Необхідно обов’язково  звернутися у травмпункт для отримання фахової допомоги(щоб витягнути його зі шкіри), а потім  -  до лікаря – інфекціоніста, який призначить курс антибіотикотерапії, щоб уникнути важких  пізніх ускладнень.

Переглядів: 431 | Додав: днв | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
00000
Им'я *:
Email:
Код *:
Пошук

Календар
«  Червень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Архів записів

Copyright MyCorp © 2024