Вітаю Вас Гость | RSS
Субота
20.04.2024, 01:28
Центр комплексної реабілітації дітей з інвалідністю та осіб з інвалідністю "БлагоДар"
Головна Реєстрація Вхід
Меню сайту

Про все на світі

Наше опитування
Оцініть наповнюваність сайту
Всього відповідей: 38

Народний календар
Головна » 2014 » Грудень » 30 » 3 зимових вороги дитячого здоров’я
21:13
3 зимових вороги дитячого здоров’я
 

Зима – чудова пора з галасливими новорічними ялинками, подарунками, катанням на ковзанах і грою в сніжки. Словом, усім тим, що обожнює дітвора будь-якого віку. Однак морозна пора року таїть в собі і ряд небезпек для дитячого здоров'я.
Вивихи і переломи
   Однією з найпоширеніших проблем взимку є травми. Ось малюк біжить по льодяній доріжці – послизнувся, впав, і тут може трапитися все, що завгодно: вивих, забій, і навіть перелом, а якщо вдарився головою, то і струс мозку цілком імовірно.
   Як діяти в небезпечній ситуації? Якщо дитина впала, не варто відразу ж хапати її і намагатися поставити на ноги. Подивіться, як і чим вона вдарилася. Якщо падіння було несильно, обережно підніміть і обтрусіть від снігу. При травмі голови або переломі кінцівок діяти слід дуже акуратно, щоб не нашкодити дитині. У такій ситуації необхідно швидко викликати «швидку» і постаратися надати маляті долікарську допомогу.
   Повністю виключити падіння і травматизацію не можна, але мінімізувати їх можна і потрібно.

  1. Дитина повинна займатися спортом. Навіть мінімальна фізична активність відмінно допомагає. Хороший варіанти – басейн. Плавання зміцнює м'язи, які служать захистом для кісток.
  2. Важливо вибрати хороше взуття для дитини. Взуття має мати товсту, абсолютно неслизьку підошву.
  3. Навчіть дитину ходити по льоду. Посковзнутися на обледенілій доріжці можна навіть у найбільш стійкому взуттю. Щоб цього не сталося, ступивши на слизьку поверхню, потрібно злегка нахилитися вперед, зігнути ноги і розслабити коліна. Не можна ходити по льоду на носочках, крок слід робити на повну стопу.
  4. Навчіть дитину правильно падати. Це дуже важливе вміння, адже від падінь ніхто не застрахований. Ніколи не виставляйте руки вперед – це найбільш часта причина переломів. Закривати руками можна і потрібно тільки голову. Найменш травмонебезпечним є падіння на бік.

   Запам'ятавши і завчивши ці правила з дитиною, обов'язково потренуйтеся і вдома, і на вулиці. Довівши до автоматизму ці навички, можна значно знизити травми і у малюків, і у дорослих.
ГРВІ
   Зима дуже часто затьмарюється нежиттю, кашлем і болями в горлі. Але ж хочеться ходити на ялинки, гуляти і радіти снігу. Щоб знизити ймовірність ГРВІ, треба всерйоз зайнятися зміцненням імунітету.
   Що робити, якщо малюк вже захворів? У першу чергу – не займатися самолікуванням, а викликати компетентного лікаря, який огляне дитину і підбере лікування. Як правило, в першу чергу призначається противірусний препарат, а потім уже за симптомами: при підвищенні температури – жарознижуючий засіб, при болю в горлі – полоскання та протизапальні спреї, при нежиті – промивання морською водою, а при кашлі – відхаркувальні сиропи і інгаляції.
   Не допустити ГРВІ нам допомагає зміцнення імунітету з допомогою правильного і здорового харчування, повноцінного сну та відпочинку, довгих прогулянок на свіжому повітрі і заняття спортом. Також не варто забувати про обливання, повітряні ванни і природні імуностимулятори (ехінацея, шипшина і т.д.)
Обмороження
   На жаль, і ця проблема досить актуальна в зимовий час. Здавалося б, ми уважно стежимо за дитиною, не «морозимо» її на вулиці, тепло одягаємо. Як же таке можливо? Вся справа в тому, що у діток дуже тонка шкіра, та й терморегуляція ще недосконала. Тому їхня реакція на низьку температуру набагато більш бурхлива, ніж у нас, дорослих людей.
    Запідозрити обмороження вух, носа або пальчиків можна в тому випадку, якщо дитина скаржиться на поколювання і пощипування. У такому випадку потрібно перевірити чутливість цих місць – часто відзначається її значне зниження. У важких випадках, через кілька годин після відігрівання дитини, на його шкірі можуть з'явитися пухирі.
   Не варто намагатися розтирати пальці або ніс дитини на вулиці. Необхідно терміново відвести дитину додому в тепло. У приміщенні обморожену ділянку шкіри закрийте пов'язкою. Не слід поміщати руки дитини під воду, тим більше гарячу, і не розтирайте їх спиртом або рушником – цим ви тільки погіршите стан. Допоможіть дитині зігрітися зсередини – чай з лимоном і медом – найкраще рішення!
   При появі пухирів або потемніння шкіри без зволікання покажіть дитину лікарю.
   Щоб не допустити обмороження, одягатися слід по погоді, обов'язково носити непромокальні теплі рукавиці. Якщо рукавички і рукавиці промокають, то ризик обмороження зростає. За півгодини до виходу на вулицю наносите на обличчя дитини захисний крем.

 

Переглядів: 484 | Додав: днв | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
00000
Им'я *:
Email:
Код *:
Пошук

Календар
«  Грудень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Архів записів

Copyright MyCorp © 2024